Pametna hiša z NETIChome sistemom omogoča varnejše, priročnejše in zabavnejše bivanje. Kljub temu naredi vašo hišo varčnejšo in okolju prijazno.

Povprečna poraba električne energije enega gospodinjstva v enem letu nanese na 3500kWh kar je približno 875 eurov. Povprečna poraba plina enega gospodinjstva v enem letu je 1434 m3 in stane okoli 932 eurov. Če seštejemo porabo električne energije in plina dobimo 1807 eurov. To je povprečna poraba energije enega gospodinjstva.

Spremljanje

Pri varčevanju energije je potrebno natančno spremljati porabo energije. V tem članku bomo prikazali kako spremljati in privarčevati porabo energije. Preden začnemo se vprašajmo naslednja vprašanja, katera bodo pripomogla pri načrtovanju načrta za spremljanje, ki postane naš varčevalni načrt.

  • Koliko energije porabim?
  • Ob katerem času porabim največ energije?
  • Katere naprave porabijo največ energije?

Prvi korak načrta za spremljanje je spremljanje skupno porabo električne energije, mesečno dobite položnico od vašega ponudnika električne energije kjer lahko vidite mesečno porabo, vendar nam to prikaže le skupno porabo ne pa tudi kdaj je bila naša poraba najvišja.

Naprava za spremljanje porabe električne energije je odvisen od vaše napeljave. Obstajata dva modela in sicer: F1 energy meter in F3 energy meter.

F1 energy meter

1 phase energy meterF1 energy meter meri porabo električne energije na eni električni fazi. Merilec energije je preprost za namestitev, pripnite objemko okoli električnega kabla, kateri je povezan z glavno varovalko in dodajte merilec energije v NETIChome omrežje.

NETIC F1 energy meter clampOb končani namestitvi boste dobili informacije o porabi električne energije na napajalnem kablu v realnem času. Porabo lahko spremljate preko NETIChome vmesnika s spletnim brskalnikom ali mobilne aplikacije nameščene na vašem pametnem telefonu.

F3 energy meter

3 phase energy meterVeliko domov in podjetij uporablja trifazno napetost. Za meritev tovrstne napetosti lahko uporabite F3 energy meter. Prav tako kakor F1 energy meter pripnete objemke okoli električnih kablov, ki so povezani z glavno varovalko in ga vključite v NETIChome omrežje.

NETIC power meter F3Ob končani namestitvi boste dobili informacije o porabi električne energije na napajalnem kablu v realnem času. Porabo lahko spremljate preko NETIChome vmesnika s spletnim brskalnikom ali mobilne aplikacije nameščene na vašem pametnem telefonu.

Pregled spremljanja

NETIChome-energy-consumption-statisticsPo na primer enotedenskem spremljanju lahko vidimo graf, kateri nam ponazori najvišjo porabo, podatke za vsak dan posebej kakor tudi podatke v realnem času. Skratka vse informacije katere vam omogočijo, da lahko začnete varčevati z električno energijo kakor tudi pri plačilu.

Obvestila

NETIChome-energy-consumptionČe pritisnete na nastavitveni gumb na F1 energy meter ali F3 energy meter se vam odpre okno v katerem lahko nastavite različna obvestila. Uporabno obvestilo, ki ga lahko nastavimo je, ko gre poraba energije čez ali pod določeno vrednost. Odvisno od vaših nastavitev jih boste prejeli preko elektronske pošte in/ali SMS sporočila.

Kako znižati porabo energije?

Ko nastavite željena obvestila jih boste prejeli preko elektronske pošte in/ali SMS sporočila. Prejeli boste na primer obvestilo, kdaj se je naprava, ki porabi ogromno količino električne energije, vklopila ali izklopila. Informacije o porabi vam bodo omogočile, da na trgu najdete napravo, ki porabi bistveno manj električne energije.

Poleg tega boste lahko videli katere naprave so vklopljene ob energetskih konicah, kadar je električna energija najdražja in s tem se boste lahko odločili katere naprave potrebujete katera pa lahko deluje med in po energetskih konicah. Tovrstna praksa vam bo pomagala pri znižanju energetskih stroškov.

Navedene cene in poraba v tem članku temeljijo na povprečju različnih javno dostopnih virov.

Odgovorite

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja